de kunstkamer

Persbericht

Ingrid van der Hoeven    Anne Bauke Roorda

 

14 april t/m 3 juni 2018

 

Ingrid van der Hoeven  drie dimensionale beelden

Ingrid van der Hoeven studeerde in 1988 af aan de Academie Beeldende Kunst (WDKA) Rotterdam. Zij maakt drie dimensionale sculpturen, met overwegend de vrouwelijke figuur: als torso of staand. De beelden zijn samengesteld uit op elkaar verlijmde plaatmaterialen zoals: MDF, multiplex, gaatjesboard en zachtboard of kunstharsmaterialen. De plaatmaterialen worden verticaal verlijmd. De lijmnaad tussen de lagen blijft zichtbaar, wat de rondingen van de vrouwen accentueert en de beelden dynamiek en scherpte geeft. In hun houding zijn de vrouwbeelden zowel uitdagend als alert, maar ook bedachtzaam.

Ingrid vindt het beeldmateriaal voor haar sculpturen in de media en in het straatbeeld in Rotterdam waar een veelheid van culturen samensmelt. In het atelier fotografeert ze zichzelf in de houdingen van de modellen. Hiermee wordt ze zelf het uitgangspunt van de sculpturen en onderzoekt ze ook haar eigen identiteit als Nederlandse met een gemengde culturele achtergrond

 

Anne Bauke Roorda schilderijen

In 2016 startte Roorda het project Runaway pictures. In deze serie toont hij een beeld van de vluchtende mens, zoals wij dat in de afgelopen jaren voortdurend, in meestal gerepresenteerde vorm (kranten, tijdschriften, televisie, sociale media), aan ons voorbij zagen en zien trekken. Met het project vestigt Roorda er vanuit een schilderkunstige invalshoek de aandacht op.

Hebben de gelaten in Levinasfaces een uitgesproken gezicht, in Runaway pictures is het gezicht van de ander afwezig. Groepen anonieme mensen trekken aan ons zicht voorbij. De vluchteling heeft geen gezicht en wordt meer en meer het icoon van de kwetsbare mens. Je zou kunnen zeggen, een mens die er steeds minder toe doet, omdat zij niet gekend is en bijna niet meer wordt gezien: de mens die komt, gaat en verdwijnt.

In 2017 startte Roorda het vervolg op Runaway picture met de serie “:Arrivel pictures”. Waar de mens aan de ene kant op de vlucht is, komt hij aan de andere kant oor ergens aan. Waar de vlucht in het teken van het drama staat, staat de aankomst daarentegen meestal in het teken van de vreugde. In deze nieuwe serie legt Roorda de nadruk op het laatste en laat hij zien hoe ieder drama ook een keerzijde kan hebben.

 

Galerie De Kunstkamer,
hoofdstraat 49,
5528 AH Hoogeloon,
tel:0497-681984,

open:
za,zo 13.00u tot 17.00ur
en op afspraak

 Klik hier om naar de website van de galerie te gaan